Firebrand Training Norway Blog

Strengt forbudt!

leave a comment »

Vi har tidligere skrevet om å bruke sunn fornuft når det handler om å velge passord (Er passordet ditt “Password”?) og (Les om hvordan hackere stjeler passordene dine)

I forlengelsen av disse to blogginnleggene er det igjen viktig å understreke at man skal bruke sunn fornuft med hensyn til passord. Selv om du velger et sterkt passord, er det ikke sterkere enn sikkerheten hos det svakeste nettstedet, som Ivan Bjerre Damgård, professor på Aarhus Universitet fremhever.

Mange mennesker bruker nemlig samme passord flere steder på nettet, og dette er ensbetydende med at risikoen for å bli hacket er større. Særlig fordi mange nettjenester ber om e-postadresse ved påloggingen, i stedet for et brukernavn. Hvis du da bruker passordet for e-postadressen på disse tjenestene, er du et lett bytte for IT-kriminelle.  

Men for mange passord til forskjellige kontoer kan raskt bli forvirrende. Hvordan kan du holde styr på dem?

Her er tre gode råd for hvordan du kan huske de kompliserte passordene:

1. Kategorisere passordene
Ivan Bjerre Damgård foreslår at du gir de viktigste og mest bruke kontoene, for eksempel nettbank og e-postkonto, et separat passord som ikke blir brukt andre steder. Neste kategori kunne tillate at du bruker samme passord på to eller kanskje tre nettjenester. Den siste kategorien kunne være et «lett å huske»-passord som brukes alle steder som ikke har stor betydning på det daglige livet. 

2. Bruk huskeprogrammer til passordene
Programmene 1Password og LastPass blir fremhevet av PC World Business Center som et godt verktøy å bruke hvis du har mange passord og samtidig er glemsk. Men du bør også passe på å ikke satse alt på ett kort, fordi programmet også kan bli hacket.

3. En setning  
I følge Ivan Bjerre Damgård er de beste og mest sikre passordene de som består av både abstrakte tall og bokstaver som overhodet ikke gir mening. Men det kan være lettere å huske et passord hvis det inngår i en eller annen sammenheng.  

«Derfor kan du finne en setning som er lett å huske, og ta første bokstav i hvert av ordene i setningen. Det gir deg et passord som virker helt tilfeldig for utenforstående, men som likevel er lett å huske. Det vet jeg virker for mange,» sier han.

Vi har sagt det før og sier det gjerne igjen. Bruk sunn fornuft. J

Advertisements

Written by Firebrand Training

januar 17, 2012 kl. 10:13 am

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: