Firebrand Training Norway Blog

Er det snart slutt på e-posten?

leave a comment »

Kommunikasjon via e-post er ikke den primære kommunikasjonsformen lenger. Nye teknologier overtar stille og rolig denne rollen. I et intervju med Wall Street Journal kunngjorde Thierry Breton, tidligere finansminister i Frankrike og nå øverste sjef for det franske IT-konsulenthuset Atos Origin, at han ikke har sendt en eneste e-post i løpet av de siste tre årene og vil at Atos skal bli et «zero email company», hvor all kommunikasjon fremover skal foregå på en eller annen form for direktemeldings- eller Facebook-lignende tjeneste.

Ideen bak dette er at Thierry Breton mener at det kun er 15 % av e-postene som faktisk har en verdi. Dessuten kastes det bort mye tid på å lese og skrive e-post. Tid som kan brukes bedre til andre viktige oppgaver.  

«Hvis folk vil komme i kontakt med meg, kan de komme og besøke meg eller sende en tekstmelding,» sier Thierry Breton i intervjuet.

I mange år har e-post vært en stor del av folks liv, både privat og i jobbsammenheng.

Anders Elbak, researchsjef hos analysehuset IDC, sier: «Det er ingen tvil om at den rollen e-post spiller i virksomheter, er i ferd med å endre seg. Flere og flere velger å droppe egen e-postserver til fordel for en skybasert løsning.»

Flere og flere virksomheter bruker flere forskjellige typer kommunikasjon – ofte integrert i en Unified Communications-løsning eller «collaborative» løsning som Lync.

«Resultatet er at e-post suppleres av både direktemeldinger og videotelefoni,» sier Anders Elbak. Videre sier han at «Problemet med e-post, hvis man kan tillate seg å kalle det det problem, er at det er en asynkron kommunikasjonsform, som betyr at avsenderen sender sin melding og deretter bare kan vente på at det kommer et svar. Det er ikke mulig å avbryte eller stille utdypende spørsmål.»

Til Politiken sier Jon Lund fra Danish Online News Association (DONA) at e-post er en tidstyv og for enkelt å sende. Dessuten foreslår han å bruke en slags Facebook for virksomheter kalt «Podio», som inneholder faglige oppdateringer, skriver noter, koblinger og kommenterer.

Men selv om e-post har fått større konkurranse, betyr det ikke at den er døende. I jobbsammenheng har den stadig en fremtid.

Programvarevirksomheten Meeho! ApS stiller spørsmål ved selve arbeidskulturen. Ved å endre arbeidsgangen kan man faktisk redusere tidssløsingen og ikke nødvendigvis behøve å avskaffe en kommunikasjonsform som er svært nyttig i jobbsammenheng. Hvis man for eksempel kommuniserer med folk som bor i forskjellige tidssoner, er e-post den beste måten å komme i kontakt på. Samtidig med at den er mer formell, vil den stadig være den mest foretrukne kommunikasjonsmåte for bestillinger, ordrebekreftelser og så videre.

Han støttes av Meeho!s grunnlegger og direktør, Kasper Tidemann, som sier til Computerworld:

«Hvis man erstatter e-post med statusoppdateringer, kommentarer til aktiviteter og hva som ellers har vært tilgjengelig av alternativer, ender man bare med samme utgangspunkt: massevis av informasjon lagret som tekst, men bare i et enda mer komplekst system enn innboksen.»

I stedet for å avskaffe e-post må man heller fokusere på å forbedre den på en eller annen måte, slik at man unngår å sløse bort tiden. Det kunne for eksempel være ved å stenge av jobb-e-posten etter arbeidstid, slik som hos bilprodusenten Volkswagen, eller bare bruke en time om dagen på å lese og svare på e-post. Samtidig kan man overveie å kombinere flere metoder som supplement til e-post.

Det kan antas at den typiske firmabruker mottar 200 e-post om dagen, viser en mails om dagen, viser en beregning, og 18 % av dette er spam.

Advertisements

Written by Firebrand Training

januar 23, 2012 kl. 10:18 am

Publisert i General, Lync

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: